KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Alternatywna Lista Lektur

JULIA SKÓRZYŃSKA 03.01.2021

Alternatywna Lista Lektur dla dzieci i młodzieży jest otwartym projektem powstałym we współpracy Towarzystwa Inteligentnej Młodzieży, portalu BUKBUK oraz Fundacji EDICO.

Czytanie nie musi ograniczać się do zestawu książek proponowanych w szkole, może być pasją. Dlatego postanowiliśmy wspólnie stworzyć Alternatywną Listę Lekturę, zawierającą tytuły książek bliskich dzieciom i młodzieży, odwołujących się do ich codzienności, doświadczeń i problemów.

Znajdziecie na niej pozycje, których nie ma na aktualnej liście szkolnych lektur (patrz podstawa programowa szkoła podstawowa: http://bit.ly/2XpipKA oraz liceum: https://bit.ly/38rhGikhttps://bit.ly/3pXpMW0), a które możemy polecić, dopasowane do różnych grup wiekowych i zainteresowań czytelnika. Są to zarówno nowości wydawnicze jak i wartościowe klasyki, wyróżniające się poziomem literackim, powstałe we współpracy z uznanymi ilustratorami oraz tłumaczami. Każda z tych książek może stanowić początek wspaniałej czytelniczej przygody, która z czasem przekształci się w nawyk codziennej lektury.

Na naszej liście znalazły się tytuły autorów polskich i zagranicznych, bestsellerowe serie i komiksy, książki edukacyjne, zarówno dla tych, którzy nie przepadają za lekturą, jak i dla bardziej zaawansowanych czytelników. Wybraliśmy je we współpracy z nauczycielami, recenzentami, promotorami czytelnictwa oraz dziećmi i młodzieżą. Alternatywna Lista Lektur to projekt otwarty. Na bieżąco uzupełniamy ją o wartościowe i sprawdzone tytuły, których znajomość ułatwia młodym ludziom odnalezienie się w dzisiejszym świecie i może pomóc w rozwijaniu czytelniczych zainteresowań.

Umiejętność czytania wciąż pozostaje źródłem wielu życiowych sukcesów. Książki pokazują różnorodność ludzkiego istnienia, pomagają zrozumieć siebie i innych w zmieniającej się gwałtownie rzeczywistości, pozwalają zdystansować się wobec trudów dorastania. Warto się z nimi zaprzyjaźnić. Czytanie daje wiedzę, która idzie w parze ze sprawczością. Może być narzędziem zmiany na lepsze, której inicjatorami będą nasze dzieci. My musimy tylko otworzyć im drzwi.

Jak korzystać z naszej listy?

Alternatywna Lista Lektur została podzielona na pięć działów: PRZEDSZKOLE, KLASY 1-3, KLASY 4-6, Klasy 7-8, LICEUM. W każdym z nich znajdziecie sekcje: literatura polska, literatura zagraniczna, książki edukacyjne oraz serie. W każdej sekcji tytuły zostały ułożone rosnąco, od mniej do bardziej skomplikowanych językowo i tematycznie (np. w dziale klasy 4-6 najpierw pojawiają się lektury dla dzieci w wieku 10-11 lat, a dla starszych na końcu). Taki układ ma pomóc w jak najlepszym doborze książki do umiejętności i zainteresowań indywidualnego czytelnika.

Polecamy… rozwiń

Alternatywna Lista Lektur — BukBuk