KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Bezpieczne wakacje!

wakacje Epidemia dała nam wolne. Mamy mniej nakazów i zakazów. Pamiętajmy jednak, że nadal należy chronić siebie i swoich bliskich; istnieje możliwość zarażenia się. Zachowujmy więc dystans społeczny, w miejscach zaludnionych nośmy maseczki.

Bezpieczeństwo w okresie wakacji, to nie tylko przestrzeganie zasad związanych z COVID. Warto przypomnieć sobie o tym jak odpoczywać w miejscach letniskowych:

  • kąp się tylko w miejscach do tego przeznaczonych, na strzeżonych i bezpiecznych kąpieliskach
  • pilnuj dziecka w wodzie
  • nie pływaj w czasie burzy, mgły, gdy wieje porywisty wiatr
  • pamiętaj o ochronie przed słońcem; w czasie upałów pij dużo wody i zawsze noś nakrycie głowy; przed wyjściem na zewnątrz posmaruj się kremem z filtrem
  • zadbaj o właściwy ubiór – strój z elementami odblaskowymi, kask ochronny podczas jazdy na rowerze czy odpowiednie buty w czasie wycieczki w góry
  • w górach nie wyruszaj w trasę, jeśli widzisz, że nadchodzi burza
  • szukaj bezpiecznego schronienia podczas burzy
  • podczas górskich wycieczek nie schodź ze szlaku,

Bezpieczeństwo wakacyjne wiąże się również z uczeniem mniejszych dzieci, aby:

  • nie rozmawiały z obcymi
  • informowały rodziców, gdyby ktoś je zaczepiał
  • nie oddalały się z nieznajomymi, nie wsiadały z nimi do samochodu
  • nie brały słodyczy ani innych prezentów od obcych

Starsze powinny pamiętać, aby informować rodziców, gdzie i z kim przebywają, i o której godzinie zamierzają wrócić.

Rozmawiajmy z młodzieżą o sektach, które rozszerzają swoją działalność w wakacje. Przypominajmy o niebezpieczeństwach związanych z narkotykami (dostęp na dyskotekach, wyjazdach do wakacyjnych miejscowości). Wyposażajmy dzieci w umiejętności społeczne i dobrą samoocenę. To pomaga im przejść bezpieczniej przez okres eksperymentowania. Wymagające, ale ciepłe i pełne miłości wychowanie to klucz do sukcesu. Dobry kontakt z dzieckiem to środek ochronny przed wejściem na niepożądaną ścieżkę.

Nie zapominajmy, aby zadbać o różnorodny plan wakacyjny, zarówno dla mniejszych dzieci, jak i młodzieży. Planujmy wspólnie. Im więcej rozrywek na świeżym powietrzu, w gronie najbliższych i przyjaciół, tym mniejsza potrzeba przesiadywania godzinami w świecie wirtualnym.   

 

ŻYCZYMY MIŁYCH, BEZPIECZNYCH I SŁONECZNYCH WAKACJI