KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Jak bezpiecznie korzystać z Internetu ?

Przydatne informacje dla rodziców

Internet jest zróżnicowanym medium, które integruje w sobie różne formy przekazu. Jego oferta jest nieograniczona, daje wiele możliwości i nie ma końca. Sieć oferuje także nowe doświadczenia, stąd jest tak interesująca i wciągająca.

Internet to również kontakt z innymi. Stał się więc nieodłącznym elementem życia, szczególnie w dobie pandemii.

Oprócz wielu pozytywów niesie też zagrożenia – m.in. nieodpowiednie treści, reklamy, wyłudzanie danych. Najbardziej narażone na niebezpieczeństwa są dzieci. Dlatego tak ważne jest odkrywanie świata Internetu wspólnie z nimi, uczenie prawidłowego korzystania.

  1. Naucz dziecko podstawowych zasad: wchodzenia tylko na znane strony; niepodawania swoich danych, nr telefonu; nienawiązywania kontaktu z nieznajomymi; niereagowania na zaczepki typu-jestem znajomą/znajomym mamy lub taty…, rodzice prosili, żebym….; mówienia rodzicom o nawiązywanych przez Internet kontaktach.

  2. Ustal z dzieckiem zasady korzystania z medium:

    • ilość czasu spędzanego przed Internetem (wczesny wiek szkolny – ½ godziny, nastolatek – do 2 godzin dziennie, tygodniowa norma dla młodego człowieka to 14 godzin); zachęcaj do robienia przerw w trakcie korzystania,

    • godziny, w których może korzystać (nie przed odrabianiem prac domowych, nie bezpośrednio przed snem),

    • hasło zakończenia aktywności w sieci – umów się z dzieckiem, że uprzedzisz je na kilka minut przed zakończeniem,

    • wybór serwisów – ustalcie z jakich serwisów internetowych można korzystać,

    • pula pomysłów na inne formy spędzania wolnego czasu.

  3. Monitoruj bytność dziecka w sieci. Rozmawiaj z nim o tym czym się zajmuje, co je pochłania, co najbardziej się podoba i dlaczego. Lepiej, aby dziecko nie korzystało z czat roomów, bo to najprawdopodobniej najbardziej niebezpieczny obszar w Internecie. Nigdy nie wiadomo z kim się rozmawia.

  4. Naucz krytycznego podejścia do informacji znalezionych w sieci (warto weryfikować treści).

  5. Bądź wyrozumiały dla swojego dziecka. Często zdarza się, że dzieci przypadkowo znajdują się na stronach adresowanych do dorosłych. Bywa, że w obawie przed karą, boją się do tego przyznać. Ważne jest, żeby dziecko Ci ufało i mówiło o tego typu sytuacjach; by wiedziało, że zawsze kiedy poczuje się niezręcznie, coś je zawstydzi lub przestraszy, może się do Ciebie zwrócić.

  6. Zapoznaj dziecko z netykietą, czyli savoir-vivre Internetu.

  7. Zachęcaj dziecko do rozwijania zainteresowań.

  8. Jeżeli masz w domu nastolatka, który do tej pory nie miał wprowadzonych zasad prawidłowego korzystania z medium, a uważasz, że za dużo czasu spędza w sieci, porozmawiaj z nim na ten temat:

    • Przedstaw swoje obawy. Omów „plusy” i „minusy” bycia on-line.

    • Zaproponuj zmiany i coś w zamian (wspólny spacer, obejrzenie filmu, wycieczkę rowerową, itd.).

    • Pamiętaj, im mamy lepszy emocjonalny kontakt z dziećmi, tym więcej możemy zdziałać.

    • Ważny jest też dobry przykład. Zwróć więc uwagę na to ile czasu spędzasz w sieci, w jaki sposób korzystasz z jego bogactwa.

    • Nie zapominaj, że od aktywności internetowej można się uzależnić. Ucz swoje dziecko zdrowego stylu życia.